Kurs kucharski I stopnia
Uczestnicy projektu odbyli kurs kucharski, dzięki któremu zdobyli wiedzę kalkulowania i zestawiania kosztów, poznali normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej, zasady BHP oraz wymogi systemu HACCP w gastronomii, nauczyli się oceniać surowce i półprodukty, otrzymali praktyczne wskazówki dotyczące przepisów, poznasz techniki krojenia, poznali sposoby przeprowadzania obróbki wstępnej potraw oraz ich obróbki cieplnej, nauczyli się, jak przyrządzać zupy, sosy i rozmaite inne potrawy, a także jak dobierać do nich dodatki.
Wszyscy uczestnicy kursu przystąpili do egzaminu wewnętrznego (po części teoretycznej i praktycznej) i otrzymali pozytywny wynik wszystkich egzaminów. Uczestnicy zostali zakwalifikowani do otrzymania dyplomu poświadczającego ukończenie kursu. Zaświadczenia ukończenia kursu wydawane są na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. poz. 1632).
- Dzięki zdobytej wiedzy i kwalifikacjom beneficjenci będą mogli ubiegać się o pracę w gastronomii jako pomoc kuchenna.
- W ramach projektu np. "Wypłyń na głębię" kolejnym etapem aktywizacji zawodowej uczestników będzie staż, który zwiększy szanse na zatrudnienie.