Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Kurs kucharski I stopnia

Utworzono dnia 08.10.2018

Uczestnicy projektu odbyli kurs kucharski, dzięki któremu zdobyli wiedzę  kalkulowania i zestawiania kosztów, poznali  normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej, zasady BHP oraz wymogi systemu HACCP w gastronomii, nauczyli  się oceniać surowce i półprodukty, otrzymali  praktyczne wskazówki dotyczące przepisów, poznasz techniki krojenia, poznali  sposoby przeprowadzania obróbki wstępnej potraw oraz ich obróbki cieplnej, nauczyli  się, jak przyrządzać zupy, sosy i rozmaite inne potrawy, a także jak dobierać do nich dodatki.

Wszyscy uczestnicy kursu  przystąpili do egzaminu wewnętrznego (po części teoretycznej i praktycznej) i otrzymali  pozytywny wynik wszystkich egzaminów. Uczestnicy zostali   zakwalifikowani do otrzymania dyplomu poświadczającego ukończenie kursu. Zaświadczenia ukończenia kursu wydawane są na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. poz. 1632).   

  • Dzięki zdobytej wiedzy i kwalifikacjom beneficjenci będą mogli ubiegać się o pracę w gastronomii jako pomoc kuchenna. 
  • W ramach  projektu np. "Wypłyń na głębię" kolejnym etapem aktywizacji zawodowej uczestników będzie staż, który zwiększy szanse na zatrudnienie. 

Kurs kucharski I stopnia

Utworzono dnia 08.10.2018, 11:20