Staż
W ramach projektu uczestnicy brali udział w stażu dla stanowiska kucharz/pomoc kuchenna. Uczestnicy w ramach zadań zawodowych wykonywali następujące zadania:
1. Zapoznanie się z przepisami i regulaminem organizacyjnym pracy
2. Przechowywanie żywności.
3. Przygotowywanie półproduktów i obróbka artykułów spożywczych.
4. Sporządzanie potraw i napojów.
5. Dekorowanie potraw
5. Obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych
6. Utrzymanie czystości naczyń, narzędzi i sprzętu w kuchni i na swoim stanowisku pracy.
Uczestnicy po odbytym stażu uzyskali umiejętności:
a) znajomość przepisów bhp i p.pożarowych oraz zagadnień higienicznego postępowania z produktami spożywczymi, ich obróbką i zasadami przechowywania,
b) znajomość narzędzi i urządzeń gastronomicznych,
c) umiejętność przygotowywania potraw i ich estetyczne podanie,
d) przygotowanie do samodzielnego wykonywania pracy na stanowisku kucharza.